1 2 3 4
Turism

DESCRIEREA GENERALA A COMUNEI ROSIA

In nord-vestul Romaniei , in judetul Bihor, un mirific tinut montan strabatut de Valea Rosiei va asteapta sa-l descoperiti. O vale cu izvoarele in maruntaiele Muntilor Padurea Craiului, Valea Rosiei incanta pe oricine se incumeta sa ajunga pana aici, cu peisaje de vis, create de natura, dincolo de spatiu si timp, Valea Rosiei strabate doua unitati de relief, aflate in interdependenta creatiei, dar atat de diferite ca mod de a se arata privirii: Muntii Padurea Craiului si Depresiunea Beiusului (Tara Beiusului). Dupa ce strabate sate si campuri isi pierde apoi apele in Crisul Negru, cu, care conflueaza aproape de iesirea din Tara Beiusului, la poalele Muntilor Codru - Moma. Privelisti minunate si peisaje de basm se deschid ochiului privitorului in zona de izvoare a vaii, pe cursul sau montan. Peisajul variat, in care carstul isi are locul sau, cu vai in chei, ponoare, izbucuri, dar mai ales avene si pesteri te intampina la tot pasul. Taditiile si obiceiurile pastrate din stramosi, arhitectura traditionala rurala pastrata in casele de lemn de pe Valea Rosiei, te fac ca, odata ce ai trecut pe aici sa-ti doresti sa revii mereu.

OBIECTIVELE TURISTICE ALE COMUNEI ROSIA
3.1 Moara de apa de la Rosia
La sfarsitul secolului al XIX-lea, o familie harnica din Rosia, Bihor, ridica pe malul vaii Rosia, chiar la intrarea in sat o moara de apa. Au trecut de atunci peste 100 de ani si moara inca mai macina, grau si porumb, dar si timpul in trecerea lui. Cladirea morii respecta cutumele arhitecturii traditionale de la poalele Muntilor Padurea Craiului, fiind construita intr-o tehnica specifica locurilor, aceea a “sosilor”, dar care in locul barnelor traditionale, foloseste, de aceasta data scandura. Cladirea este acoperita cu tigla veche, din argila arsa, iar in interior are doua incaperi. Cum ai trecut pragul intri direct in incaperea care adaposteste mecanismul morii, cu cele doua mari pietre de moara, sitele si jgeaburile prin care se scurge faina.

3.2 Pestera cu cristale din mina Farcu
Descoperita din intamplare, in timpul exploatarilor miniere de bauxita din zona Rosia, pestera cu cristale este una dintre cele mai bogat concretionate si una dintre cele mai spectaculoase goluri subterane amenajate pentru vizitare. Cristale de forme si dimensiuni variate impodobesc peretii si tavanul pesterii, dand o nota de mister si rafinata eleganta micului palat subteran.

3.3 Cheile Cutilor

Situate in partea central-nordica comunei Rosia, Cheile cutilor impresioneaza prin salbaticia peisajului, contrastant de altfel cu accesibilitate ce le caracterizeaza. Pereti calcarosi, de o remarcabila verticalitate, strajuiesc de ambele parti valea adancita in rocile carstificabile ale Muntilor Padurea Craiului. Pe versanti se deschid guri de pesteri, iar la poalele lor se astern trene de grohotis, marturie a priceperii maestrului timp, in a sculpta natura.

3.4 Atelierul de tesut si colectia de viori cu goarna a familiei Codoban

In Lazuri de Rosia, mestesugul torsului in razboi, e ridicat la rang de arta, de mine si mama mea Floare Codoban. Tatal meu Dorel Codoban a fost mesterul viorii cu goarna, instrumentul muzical, specific folclorului bihorean. O familie de mesteri populari un luterist si o tesatoare si-au transformat gospodaria intr-un mic muzeu al viorii cu goarna si un atelier de tesatorie, unde traditia merge mai departe.

4. PROMOVAREA TRADITIILOR CULTURALE ALE ZONEI SI MOSTENIRII RURALE

promovarea traditiilor culturale ale zonei si mostenirii rurale - concretizata in vizite la atelierul de creatie a mesterului popular Codoban Dorel, demonstratii practice la fata locului a nepretuitei mosteniri stramosesti, prin cantece la instrumentele muzicale existente, practicarea lucrului la razboiul de tesut, prin probarea costumelor traditionale din zona etnografica confectionate in atelierele proprii, de catre proprietara pensiunii, organizarea de seri de folclor.

Amplasarea pensiunii agroturistice este realizată pe un teren de 2.500 mp, în locuri ferite de surse de poluare şi de orice alte elemente care ar pune în pericol sănătatea sau viaţa turiştilor. Turistilor li se prepara micul dejun din produse naturale, preponderent din gospodaria proprie sau de la producători autorizaţi de pe plan local iar gazdele se ocupă direct de primirea turiştilor şi de programul acestora pe tot parcursul sejurului pe care îl petrec la pensiune. Turistii au posibilitatea sa se implice în activităţile specifice desfasurate in ferma detinuta. Pe domeniul respectiv exista o diversitate de pomi fructiferi, iar in apropiere pe terenul arabil aflat in extravilanul satului se pot recolta fructe specifice locului cum ar fi: coarne, cirese amare, porumbele, corcoduse, si multe plante medicinale. Legumele si fructele respective sunt produse ecologic, fara utilizarea ingrasamintelor si substantelor chimice. In cazul legumelor se folosesc ingrasaminte naturale, gunoi de grajd.

Turiştii doritori de a petrece timp în natură şi condiţii de linişte vor avea ocazia să se relaxeze într-un mediu rural lipsit de poluare, opţional vor putea să participe la diverse activităţi agricole din gospodărie:
- cositul, uscatul si stransul fanului, prin metode manuale, pentru asigurarea hranei necesare animalelor;
- recoltarea legumelor si a fructelor din livada proprie;
- adunatul ouălor;
- hrănirea păsărilor de curte;
- culesul ciupercilor, castanelor comestibile si a trufelor din padurile invecinate;
- culesul fructelor de padure (fragute, mure, coarne, porumbele, malaiul cucului, merisori, catina);
- recoltarea plantelor medicinale specifice pentru zona premontana (coada soricelului, coada calului, ciubotica cucului, menta etc.)

Turiştii vor avea de asemenea ocazia să asiste/participe la prepararea diferitelor feluri tradiţionale de mâncare, la conservarea legumelor sau la prepararea dulceţurilor şi a gemurilor, obtinute din culturile proprii si din padurile apropiate, alături de gazdele lor. Conform tradiţiei, în gospodăria agroturistică se prepara conserve de legume (zacuscă, salată de ardei copţi, tocana de legume, bulion, muraturi, etc.), compoturi, siropuri, gemuri şi dulceţuri, utilizând ca materie primă de bază produse proaspete din gospodăria proprie sau achiziţionate de la producătorii agricoli autorizaţi din comuna Rosia.

Totodata turistii pot participa la culesul strugurilor si a fructelor din livada proprie in vederea obtinerii vinului si a palincii, prin metode traditionale utilizate de taranii satului de-a lungul secolelor. De asemenea pentru perioada de primăvară se va avea în vedere iniţierea turiştilor pentru agricultura „BIO” si „BUNELE PRACTICI AGRICOLE”. Punctul culminant al atractiei turistice in zona il constitue vizitarea atelierului singurului creator de viori cu goarna a renumitului lutier Codoban Dorel, si singurul creator a viorii cu doua goarne unica in lume, (in curs de atestare OSIM). Clientii agropensiunii pot vizita atelierul si vor asista la activitatile efectuate in atelier, timp in care vor putea invata, despre mestesugul sau, dar si despre mostenirea culturala si spirtuala a locului.

In cadrul aceleiasi locatii, se pot vizita diverse obiecte artizanale obtinute in atelierul propriu de tesaturi, create la razboiul de tesut . Meşteşugurile casnice (torsul, urzitul, năvăditul, ţesutul, cusutul) – apanajul muncii femeii, au răzbătut prin timp, alături de valorile create în jurul unor simboluri prezente prin intermediul motivelor stilizate, pe ţesăturile (şterguri, feţe de masa, straiţe, poale şi câte altele) şi costumele populare din zonă. Portul popular – este unul din elementele care definesc specificul etnic al zonei. În zonă mai puteţi vedea portul popular pe viu, mai ales la marile sărbători. In cadrul pensiunii, proprietarii organizeaza pentru turisti seri de promovare a folclorului din zona. La aceste seri sunt invitati grupuri folclorice, cantareti de muzica populara din zona. De asemenea, pentru promovarea traditiilor culturale ale zonei turistii sunt informati cu privire la traditiile din zona si se faciliteaza accesul acestora la evenimente, festivaluri culturale traditionale, serbari pastorale si alte manifestari traditionale si culturale organizate de sateni, initiate in cadrul agropensiunii sau in colaborare cu autoritatile locale. De sarbatorile de iarna turisti, pot petrece intr-un cadru traditional specific zonei Crisului Negru, participand la obiceiurile stravechi: ascultand colinzi cantate de corul din comuna Rosia, dansuri populare prezentate de catre ansamblul comunal „Padurea Craiului”, iar serile de Craciun le pot petrece la balurile traditionale din satul Lazuri de Rosia. In perioada de iana, turistii vor putea sa faca deplasari in zona cu un mijloc traditional de trasport – o sanie trasa de cai. Prin punerea la dispozitia turistilor a acestui mijloc de trasport se va urmari familiarizarea turistilor cu viata rurala.

5. GASTRONOMIA TRADITIONALA DE SARBATORILE PASCALE

La pensiunea agroturistica, Dorel Codoban, cu ocazia sarbatorilor pascale, a sarbatorilor de iarna, (si de cate ori este necesar), se pregateste intotdeauna meniul traditional, specific locului, care consta, (printre altele), in coacerea painii, a mosocoarnelor cu branza de oaie, a colacilor cu nuca, in cuptor pe vatra. Nimic nu se compra cu aroma painii proaspat scoasa din cuptor, aburinda, pufoasa, rasturnata pe prosop, din care abia astepti sa rupi o bucata, a cozonacilor rumeni cu miros de scotisoara. Pentru turistii care nu au incercat sa framante o paine acasa, va fi o descoperire fantastica, a unui gust din copilariile de la tara, dar si posibilitatea acestora de a participa si a se indeletnici cu astfel de obiceiuri.

Comuna Rosia, sat Lazuri, nr 95, Bihor
Telefon:
0744 402 368
E-mail:
rezervari@pensiunerosia.ro